Cementgyártás kibocsátásai

A cementgyárak igen sok légszennyező anyagot bocsátanak ki a környezetünkbe, mint például a szálló por, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, nehézfémek stb. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze nagyon röviden.  Bővebben a témáról a kiadványaink menüpont alatt olvashat.

 

Szálló por:
A szálló por elnevezés kis méretű (10 mikrométer alatti) részecskéket takar. Jellemzőjük, hogy kis méretüknél fogva, áthatolnak az ember természetes védekező rendszerein és a légutakon keresztül bekerülhetnek a véráramba is. Már kis koncentrációnövekedés mellett is emeli a halálozási arányt. A Világbank jelentése szerint a legjelentősebb szálló por kibocsátók az erőművek, a cementgyárak és a kohászati üzemek (új-zélandi, ausztrál). A cementgyáraknál szinte minden műveleti fázisnál megjelennek, azonban legnagyobb mennyiségben a kemencéhez kapcsolódó kéményen kerülnek kibocsátásra. A szálló por jellemzően légúti megbetegedéseket okoz és nincs biztonságosnak tekinthető egészségügyi határértéke.

Kén-dioxid

A kén-dioxid színtelen gáz és elsősorban a légutakra jelent veszélyt. A cementgyártásban kibocsátása elsősorban a nyersanyagként használt mészkő kéntartalmától függ, ami széles tartományban mozoghat (0,16-4,5%). A nyersanyag mellett kis mértékben a tüzelőanyag kéntartalma is szerepet játszik az üzem kénkibocsátásában. A nitrogén-oxidokkal együtt a savas esők kialakulásában meghatározó szerepük van.

Nitrogén-oxidok

A nitrogén oxidok szintén elsősorban a légutakat támadják meg. A cementgyártás igen nagy mennyiségben bocsátja ki ezt a szennyező anyagot, amelynek két forrása van. Egyrészt a tüzelőanyag nitrogéntartalmának elégetése, másrészt az égés során bevezetett levegő nitrogéntartalmának oxidációja. A nitrogén-oxid kibocsátás csökkentésére két eljárás létezik, az ún. szelektív nem katalitikus redukció, illetve a szelektív katalitikus redukció. Az utóbbinak lényegesen jobb a hatásfoka, azonban drágább is, és hazánkban még a most tervezett cementgyáraknál sem kívánják alkalmazni. 

Nehézfémek
A cementipar gyakran azt állítja, hogy nehézfém kibocsátása jelentéktelen, mert a nehézfémek beépülnek a klinkerbe és így végső soron a cementbe. Ez valóban igaz, azonban e mellett jelentős a légkörbe történő nehézfém-kibocsátás is. A higanyból mintegy 133 ezer tonnát bocsát ki évente a cementipar, és ez adja a légköri kibocsátás mintegy 6%-át. Ez az arány Európában 13%. A higany elsősorban idegrendszeri problémákat okoz. Nem elhanyagolható továbbá a cink, króm és arzén kibocsátás sem.