Ezért halunk meg: légszennyezés, mozgáshiány és helytelen táplálkozás

légszennyezés beltéri

Napjaink során rengeteg, sőt egyre több veszélynek vagyunk kitéve a helytelen életmódunknak, rossz táplálkozásnak, mozgáshiány és a légszennyezésnek köszönhetően. Azt azonban kevesen tudják, hogy a helytelen életmód következménye lehet a keringése, szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések. Emellett az emberi lélek kutatói úgy gondolják, hogy a stressz, vagyis a hosszan tartó idegeskedés mára egy népbetegség lett világszerte. Az állandó stressz pedig hatalmas teher szervezetünk számára és komoly egészségkárosodást okozhat.

Ezért káros a helytelen táplálkozás

A rossz, helytelen táplálkozás igen súlyos következményekkel járhat. Mivel egyre közkedveltebb a gyorséttermek, a síros, túl sós, fűszeres, magas cukortartalmú ételek, ezek pedig csak rövid ideig csökkentik az étvágyat. Mi történik akkor, ha csak ilyen ételeket fogyasztunk? Ha nem eszünk nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor szervezetünk nem kapja meg a megfelelő vitaminokat és a nyomelemeket. Ennek következménye lehet a hajhullás, fogyás, kedvtelenség, izomgyengeség, de akár komolyabb probléma is, mint például a beszéd és látászavar, kettős látás, farkasvakság, a bőr és nyálkahártya megbetegedése is. A helytelen étkezés elhízáshoz és magas koleszterinszinthez is vezethet, illetve kialakulhat cukorbetegség is. Sőt ma már vannak kifejezetten rákkeltőnek  nevezhető ételek. Fontos tehát hogy már kisgyerekeinknek is megtanítsuk, hogy mi a helyes táplálkozás és megszerettessük velük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ne felejtsük el, hogy a gyerekek számára a legfontosabb a példamutatás, tehát ha mi ilyen dolgokat eszünk, ők is meg fogják kóstolni.

Mozgáshiány hasonlóan káros, mint a dohányzás

Szakemberek szerint a mozgáshiány pontosan ugyanolyan káros, mint a dohányzás. Az mozgás hiánya ugyanis diabéteszhez, rákhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Kutatók azt mondják, az az oka, hogy ennyi ember inaktív, hogy túl sokat utazunk és másmilyen motorizált eszközzel közlekedünk általában. Az elhanyagolt mozgás miatt nem csak a plusz kilók szaladnak fel meglepően gyorsan ránk, hanem több, sajnos kevésbé látható dolgok is kialakulhatnak. Magas lehet a vérnyomásunk, sokkal gyorsan lemerülhetünk, izmaink pedig elkezdhetnek sorvadni. Arról nem is beszélve, hogy kedvünk is rossz lesz, hogyha nem mozgunk folyamatosan. Két hét mozgás nélküli élet például elég ahhoz, hogy kimerültek és levertek legyünk. Azzal sem mondunk újat, hogy a mozgás például remek hatással van a depresszióra is, mozgás közben azonnal javul hangulatunk és az agyban is jó hatást okoz. Egy egész hét lustaság pedig azt is okozza, hogy izmaink zsírégető képessége lecsökken, anyagcserénk pedig lassulni kezd. Ettől pedig csak akkor tudunk megmenekülni, ha legalább hetente egyszer edzeni kezdünk. Minden rossz megváltozik, ha elkezdünk újra izzadni. Az első torna után már vérnyomásunk csökken.

A légszennyezés rohamléptekben halad

A nagyon sűrű füstköd, a szmog leginkább a nagyobb városokban ipari területén alakul ki. Nagyon egészségkárosító hatása van, hiszen rengeteg légzőszervi megbetegedést okozhat. Sajnos napjainkban egyre több az asztmás kisgyermek, akik az ebben szenvedő rohamok során nagyon nehezen kapnak levegőt. A légkört szennyezve hatalmas léptekben haladunk a globális problémák felé. Aktív védelem a szennyező anyagok keletkezésének meggátolása, szűrőkkel, magasabb hatású berendezésekkel lehetséges. A passzív védelem azonban nem csökkenti a környezetbe kerülő szennyezőanyagok mennyiségét, de ezeket az anyagokat magasabb kéményeken juttatják ki, ez által jobban hígul a levegővel. A veszélyt jelentő anyagok a kén-dioxid, mely vulkánok kitörésével, kéntartalmú szenek égetésével kerülnek a levegőbe, a szén-dioxid, mely gépjárművek juttatják a légtérbe, fluor, nitrózis gázok melyek erősen mérgezőek és roncsoló hatással rendelkeznek, illetve a szilárd anyagok, ami pernye, por és korom.