5000 ember halt meg a légszennyezettség miatt 2010-ben

alt

altHuszonhárom hazai településen több mint ötezer ember halt meg idő előtt a levegő szennyezettsége miatt (lásd térkép). Budapesten mintegy 2700 ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség. A légszennyezés.hu által végzett kutatás a 2010-es év szálló por szennyezettségének egészségügyi hatását vizsgálta. Elindítottuk ingyenes e-mailes szmog riasztásunkat is, amelyre bárki feliratkozhat.

Számításaink szerint mintegy 5000 ember halt meg idő előtt a kis méretű légköri aeroszolok, vagy közismertebb nevén a szálló porok káros egészségügyi hatása miatt. Budapesten 2720, Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére.

A légszennyezés.hu összesen 23 mérőállomással rendelkező város légszennyezettségi adatait elemezte ki. A rendkívüli légszennyezettségi helyzetre való tekintettel már az újév első napján elkezdtük az adatok feldolgozását. A számításokat az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott módszertannal (1)  végeztük el. Korábbi számításainkat a Tájökológiai Lapok c. tudományos folyóiratban publikáltuk (2), így azok kellő mértékben megbízhatóak.

Az összes város adata megtalálható a légszennyezés.hu oldalon, ahol a korábbi év adatai is visszakereshetőek, térképes formátumban.

alt

A lakossági megkereresésekre reagálva elindítottuk ingyenes e-mailes szmog-riasztásunkat is, amelyre bárki feliratkozhat, és egy órán belül e-mailben értesül, amennyiben településén határérték felett alakul a levegő szennyezettsége. Célunk ezzel javítani a lakosság tájékoztatását, és segíteni a káros hatások kivédését.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan évente egy éves veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt. A légszennyezés.hu oldalt működtető  Válaszúton Alapítvány célja az volt, hogy a hazai légszennyezettségi mérőállomások adatait felhasználva a jelentősebb hazai településekre kiszámítsa a levegő szennyezettségének egészségügyi következményeit. Meglátásunk szerint a konkrét településekre vonatkozó számszerű adatok felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára és segítik a helyzet javítását.

A légköri aeroszolok, vagy a szálló por csökkenti a várható élettartamot a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése miatt. Fontos tudni, hogy nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne kellene számolni az egészségkárosító hatással

A vizsgálatba bevont települések és halálesetek száma zárójelben: Ajka (26), Budapest (2720), Debrecen (270), Dorog (18), Dunaújváros (62), Eger (54), Esztergom (43), Győr (168), Kazincbarcika (52), Miskolc (362), Nyíregyháza (154), Pécs (233), Putnok (12), Sajószentpéter (20), Salgótarján (74), Sopron (70), Százhalombatta (13), Szeged (237), Székesfehérvár (143), Szolnok (82), Tatabánya (92), Várpalota (35), Veszprém (64).

A fenti városokon túl, a többi településen is számolni kell a szálló por egészségkárosító hatásával. Magyarországon a korábbi években az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint összesen 16200 idő előtti halálozás következik be ezen szennyezőanyag következtében (3).

A kutatás eredményeit megküldjük az illetékes környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, valamint az érintett településeknek, továbbá a helyi ÁNTSZ-eknek, hogy a kapott eredményekre reagáljanak, és hogy aktívabb fellépésre ösztönözzük őket a levegőminőségének javítása terén.

(1) WHO. 1999: Monitoring Ambient Air Quality for Health Impact Assessment, 216. WHO Regional Publications, European Series, No. 85., Copenhagen: WHO Regional Office for Europe

(2) Szuhi A.: A szálló por okozta járulékos halálozás 22 hazai városban, Tájökológiai Lapok 8: 411–420. (2010)

(3) http://www.airclim.org/acidnews/2010/AN2-10.php 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

légszennyezés.hu
Főhírek Legfrissebb hírek

KÖZLEMÉNY

Kedves Látogatóink! Ahogy Önök is tapasztalták az utóbbi időben, kb. 8-10 hónapja egyre akadozottabban működött az oldalunk, többször láthatták, ahogy jelezték is nekünk, hogy nem frissülnek a légszennyezettségi adatok. Ennek oka, ahogy már a korábbi közleményünkben is leírtuk, hogy az állami hivatalos adatok elérhetősége technikai akadályokba ütközött, ezért közvetlenül a magyar hivatalos oldalról nem tudjuk […]

Read More
légszennyezés.hu
Főhírek Legfrissebb hírek

Oldalunk ÚJRA FRISSÜL!

Kedves Látogatóink! Oldalunk a mai naptól (2022.06.14.) újra friss légszennyezettségi adatokat közöl, és rendszeresen frissül. Köszönjük a sok-sok kedves érdeklődést, az eddigi türelmüket és a megértésüket! További jó hírünk a győrieknek, hogy ezentúl Győr adatainál Győr adatait fogják látni, nem pedig Gyóró települését 🙂 KORÁBBI HÍREINK: 2022.06.08. Jelenleg úgy néz ki, hogy találtunk megoldást arra, […]

Read More
Főhírek Legfrissebb hírek

Kevesebb fajlagos kibocsátás, de több autó? Mi az igazság?

Egyre többet hallani arról, hogy az autóipar zöldül. De valóban igaz ez. Ha fajlagosan alacsonyabb is a kibocsátás, ne-e került egyre több autó az utakra? Ennek a témakörnek jártunk utána. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adata szerint 2000-ben egy átlagos személyautó 172 g szén-dioxidot jutatott a légkörbe megtett kilométerenként. Ez az érték 2018-ra 120 g/CO2/km-re […]

Read More