Beltéri légszennyezettség – oldószerek, tapétaragasztók, égésgátlók és a konyha

Bár oldalunkon elsősorban a kültéri légszennyezettséggel foglalkozunk, és a médiában is ez kap nagyobb hangsúlyt, érdemes néhány szó erejéig kitérni a beltereink légszennyezettségére. A tapétaragasztók illékony anyagi, az otthoni sütés-főzés, és a műanyagokból párolgó vegyületek, mind otthonunk részei ma már.

Szmogot okoz a sütés-főzés 

Vessük először vizsgálat alá a konyhát. Különösen annak fényében, hogy a Sheffieldi Egyetem munkatársai érdekes kutatásokat végeztek. A konyhák légterét vizsgálták, és kimutatták, hogy egy-egy kiadósabb főzés után bizony a levegő szennyezettsége igen magas lehet. A mérések azt mutatták, hogy a konyhák levegője akár háromszor több szennyezőanyagot is tartalmazhatnak, mint a kültéri levegő a szmogosabb napokon. Ennek az az oka, hogy a főzéskor használ láng szén-monoxidot, és nitrogén-oxidok, valamint egyéb légszennyező anyagokat termel. Mivel házaink szigetelése egye jobb, ezért egyre kisebb a légcsere és így a szennyezőanyagok felhalmozósnak otthonainkban.

Tapétaragasztók és festékek 

De nem csak a sütés-főzés okozhat problémát. Falainkat tapétával fedjük, vagy festékkel színezzük. Ezek sok esetben oldószereket, ragasztóanyagokat tartalmazhatnak, amelyek, a tapétázás után akár hónapokkal is párologhatnak, és így folyamatosan szennyezik otthonunk levegőjét. A festékkel hasonló a helyzet. Érdemes mind a tapéták, mind a festékek használati utasítását alaposan áttanulmányozni. Olyan festékeket keressünk, amelyek vízbázisúak, és alacsony a VOC-tartalma, így kevés szerves vegyület kerül otthonunk légterébe.

A tapétáknál ma már léteznek textil alapú tapéták is, amelyek semmilyen ragasztóanyagot nem tartalmaznak, hanem tisztán textilanyagokból és cellulózból állnak, ezek sokkal kevésbé szennyezik otthonunk levegőjét. A környezetbarát tapétákról még többet lehet olvasni a tapétacentrum.hu oldalon.

Ne legyen iroda az otthon 

Érdemes az elektronikai berendezésekre is odafigyelni. A régi típusú fénymásolók nagyon sok ózon juttattak az irodák légterébe, ma már kedvezőbb a helyzet, de az irodai eszközök, nyomtatók még ma is jelentős forrásai lehetnek az otthoni légszennyezettségnek.

Az otthoni légszennyezettség elleni a leghatásosabb fellépés, ha gyakran szellőztetünk, otthon szagelszívót szerelünk fel a konyhában, és megválogatjuk milyen tapétákkal és egyéb dekorációs elemekkel díszítjük otthonunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

avarégetés
Egészség Környezet-egészség

Ne égesse el a lehullott leveleket, komoly légszennyezést okoz!

Beköszöntött az ősz, erre nem csak az egyre hűvösebbé váló reggelekből következtethetünk, hanem abból is, hogy egyre többször érzünk maró füstöt a családi házas, kertes övezetek környékén. Sajnos, sokan még mindig az égetést választják az őszi lomb, zöld hulladék megsemmisítésére, amivel komolyan veszélyeztetik a környéken élők egészségét. Pedig létezik szelídebb mód is az avar eltüntetésére, […]

Read More
légszennyezés beltéri
Környezet-egészség

Hogyan javíthatunk lakásunk légszennyezettségi állapotán?

Lakásaink beltéri légszennyezettségéről már több alkalommal írtunk ezen a honlapon, és írtunk már tippeket is a beltéri légszennyezettség szintjének csökkentésére. Most további ötleteket szeretnénk adni arra vonatkozóan, hogy lehet még jobban csökkenteni ezt az értéket lakásainkban. Mi az a beltéri légszennyezettség? A téli szmogriadók kapcsán az emberek többségének figyelme a légszennyezés problémájára irányul, ilyenkor a […]

Read More
Környezet-egészség

Már Amerikában is érezteti hatását az ázsiai légszennyezés

Ázsiában, főként Kína területén már hivatalosan is súlyos szmog-helyzet van, amivel kapcsolatban eddig úgy gondoltuk, hogy csak az emberek egészségi állapotára van hatással, illetve az élővilágra, de a legfrissebb bizonyítékok szerint az ázsiai légszennyezettség már Amerikában is érezteti hatását. Méghozzá nem is akármilyen módon! Kutatók szerint ugyanis immáron biztosnak tekinthető, hogy a mértéktelen ázsiai légszennyezés […]

Read More