Hogyan nyomtassunk zölden és környezetbarát módon?

paper factory

Napjainkban egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság – szinte majdnem mindegy, milyen iparágról beszélünk. Ahogy szaporodik a zöld vállalkozások száma, úgy a vásárlóknak és az ügyfeleknek is egyre nagyobb az ezek által kínált termékekre az igényük, a növekvő tendenciát mutató népszerűség pedig környezetünk szempontjából sem elhanyagolható szempont. Nem újdonság, ha azt mondjuk: minél több lesz a tudatos fogyasztó, annál gazdaságosabb, költségkímélőbb lesz fenntartani egy olyan vállalkozást, melynek fő irányelve a környezetkímélés.

A világ hulladéktermelésének számottevő többsége csomagolóanyagokból és papírtermékekből származik, mely nem csupán a környezetszennyezésre van hatással, hiszen az iparág folyamatos termelése miatt az elmúlt évtizedben 13 millió hektár erdő tűnt el a föld színéről évente. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy például Amerika eredetileg erdős vidékeinek mára jóval több mint 90%-a eltűnt – a soha le nem álló termelőipar miatt.

Bár a fenntarthatóság fontosságát szinte lehetetlen hangsúlyozni, lássuk néhány „papírtényt”, hogy kézzelfoghatóbbá váljon: miért olyan fontos környezetbarát módon nyomtatni?
– Egy ember évente 48 kg papíranyagot dob a kukába.
– Szintén évente átlagosan 115 milliárd papírlapot használunk el otthonainkban, szimplán nyomtatási célra.
– Csak az Amerikai Egyesült Államokban évi 18 milliárd papírpelenka landol a szemétben, Angliában pedig 9 millió végzi ugyanitt – csak az utóbbi miatt 7 millió fát vágnak ki évente.
– Egy átlagos európai háztartás éves szinten 6 fa életét követeli, s az ezekből készült papírtermékek (pl. csomagolóanyagok) végül a kukában végzik.
És most lássuk, milyen pozitívumokkal jár a tudatosság:
– Minden 54 kg újságpapír újrahasznosítása során megmentjük egy fa életét.
– Egy egészséges fa három felnőtt ember számára elegendő oxigént termel.
– Az újrahasznosított papír előállításához 60%-kal kevesebb energiára van szükség.
– Az újrahasznosító eljárás révén létrehozott újrapapír bátran használható ugyanúgy a nyomtatókban, fénymásoló gépekben, mint a hagyományos nyomtatópapírok.

A nyomtatás során nem csak a papírra érdemes figyelni. Vanna ma már újratölthető tintapatronok és tonerek, amivel csökkenthető a környezetterhelés az új patron vásárlásához képest.

Mivel egyre nagyobb tért hódít magának az újrahasznosító iparág is – sőt nem csak, hogy terjeszkedik, hanem valóságos divathullámot, mondhatni mozgalmat indított el – ma már nem nehéz bármely irodába, vagy akár otthonra is beszerezni újrapapírt a nyomtatási, sokszorosítási célokra, hiszen bármely erre szakosodott webáruház várja kínálatával a környezettudatos vásárlókat. Míg a hagyományos fehér nyomtatópapír 500 íves csomagja jelenleg 800-2000 forint körül van, addig az újrapapír ugyancsak 500 darabos kiszerelése 900 és 1500 forint között mozog – és még ha nagy tételben is vásárolunk, az a csomagonkénti 100 forintos többletköltség igazán nem nagy ár azért, hogy ezzel is hozzásegítsük a világot egy szebb, környezettudatosabb, tisztább jövőhöz!