Szerepet játszik-e a légszennyezés az allergia kialakulásában?

fémallergia

A civilizáció számtalan előnye mellett számtalan olyan veszélyt is rejt magában, amelyet a korábbi korokban nem kellett elviselnie az emberiségnek.  Sok olyan modern fejlesztés és technológiai újítás van, aminek a káros hatásait naponta érezhetjük. Ki gondolta volna, hogy a fogszuvasodást az újfajta ételeknek köszönhetjük, még a modern, ülő munkákkal különböző ízületi gyulladásokat és izomfájdalmakat szerezhetünk magunknak, az állandó kapkodás és rohanás, a felgyorsult életvitel pedig a stressz, a depresszió és az állandó feszültség melegágyai.

Szintén a mai világunk káros hatása az állandó légszennyeződés, amit a gyárak, repülők és autók okoznak. A megbetegedések száma a légszennyeződés terjedésével és intenzitásával egyre gyakrabban fordul elő. Japánban a II. világháború előtt csak elvétve találkoztunk szénanáthás megbetegedésekkel, mégis, manapság a pollen allergia igen gyakori és főleg a japán nagyvárosok lakosait sújtja. Megfigyelték, hogy főleg az autópályákhoz közel érintőket érintik ezek a megbetegedések leginkább. Itt gyakoribb az asztma, de akár a fémallergia is.

Allergiát is okozhat a légszennyezés?!

Egy tanulmány szerint az allergiás megbetegedések is egyre jellemzőbbek a nagy városokban is. Jellemzően Észak-Amerika és Európa fejlettebb országaiban allergizál a légszennyeződés még a harmadik világbeli országokban kevésbé gyakran fordulnak elő ezek a megbetegedések és kísérő kellemetlen tüneteik. Ez a példa is azt mutatja, hogy a modern, városi életben lennie kell valaminek, ami elősegíti az allergia kialakulását. Ennek persze számtalan oka lehet. Ezeket fogjuk most áttekinteni.

A beltérben megtalálható légszennyezés közül kiemelten jelentős a dohányfüst, amely szoros összefüggésben van az allergiás túlérzékenységgel, asztmával és más légúti megbetegedésekkel is. A dohányfüst ugyanis a szervezet fokozott antitest (IgE) termelését idézi elő, amelyek fokozottan reakcióban lépnek, ha a szervezet allergénnel találkozik. Ilyen allergén anyagok a pollen, a poratka és a különböző állati eredetű szőrök is. Ez a dohányfüst hatására tehát erőteljes reakciót okoz, ezáltal az IgE szintek növekedésével tudományosan is bizonyítható a tény, hogy akár az aktív, akár a passzív dohányzás közvetlenül is képes allergiás megbetegedések okozására.

Allergiás és asztmás megbetegedéseket is okoz a légyszennyezés!

A fentiekben ecsetelt példa alapján, a gyerekekre is veszélyes, ha például a szülők állandóan benn dohányoznak. Ezek nem csak allergiát, de más légúti megbetegedéseket is okozhatnak, mint például hörghurut, a krónikus köhögés és az asztma. A várandósság alatti dohányzás pedig növeli az allergiás ekcéma kialakulását is. A dohányzó édesanyák gyermekei kétszeres kockázattal esélyesek az asztma kialakulására, mint egy nemdohányzó édesanya gyermekei.

Az allergiás és asztmás megbetegedések száma elsősorban a városi környezetben és autópályák közelében fordulnak jelentős számban elő, „köszönhetően” a szennyezett levegőnek. Az olyan légyszennyező anyagok mint az ózon, a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid a leginkább ingerlő hatású anyagok és ők a felelősek a túlérzékenység miatt is. Azt is kimutatták, hogy a dízel kupufogógáz allergénjeinek kitéve a szervezetet, fokozott antitest termelésbe kezd. Ezáltal segíti az allergia kialakulását.