Gyakran ismételt kérdések

Ki működteti az oldalt?

A légszennyezés.hu oldalt a Válaszúton hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány működteti, amely 2005-ben jött létre és közhasznú szervezet. Az Alapítvány egyéb tevékenységéről a valaszuton.hu oldalon olvashatsz.

Szakmailag mennyire megbízhatóak az adatok?

A mért adatok forrása az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, ezek teljesen megbízható adatokat szolgáltatnak. A becsült adatok forrása a meteorológiai, települési és háttérszennyezettségi adatokból áll össze egy egyedi számítási mód alapján. Ezek becsült adatok, ezért inkább a szennyezettség nagyságrendjét jelölik, mintsem valódi értékeket.

Minek kell becsülni a légszennyezettséget?

Hazánkban kevesebb mint 50 településen mérik a levegő szennyezettségét, de a sajátos földrajzi helyzetünk miatt a szmogos időszakban, még a Hortobágy közepén is határérték felé emelkedik a PM10 koncentrációja, ezért van szükség arra, hogy a kis településeken is becsüljük a levegő szennyezettségét, ha mérni nem tudjuk.

Sima zöldek vagytok, vagy van valódi szakértelem is mögöttetek?

Az oldal szakmai hátterét Szuhi Attila dolgozta ki, aki az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén írta doktori dolgozatát levegőtisztaság-védelmi témakörében. Az anyagi lehetőségek miatt a cikkek szakmai ellenőrzése nem megoldott, és a tudományos módszereket is egyszerűsítettük, de ennek ellenére igyekszünk magas szakmai színvonalat nyújtani, ami különösen a 2013. őszétől megjelenő cikkekre igaz.

Tudtok segítséget nyújtani?

A Norvég Civil Alap jóvoltából most a lakosságnak, önkormányzatoknak is tudunk szakmai segítséget nyújtani, de amíg nem volt mögöttünk pályázat, addig is igyekeztünk segíteni, így kereshet minket bárki. De legyetek megértőek, mindenkinek saját munkahelye van nálunk, ez az oldal és az összes segítségnyújtás a szabadidőnkből vesz el időt.

Miben tudtok segíteni?

Elsősorban szakmai tanácsadással, tervezett ipari üzemek véleményezésével, helyi légszennyezettség csökkentő megoldásokkal, de alapvetően minden légszennyezettséghez kapcsolódó témakörben igyekszünk segítséget nyújtani.

Ki pénzeli az oldalt?

Senki. Pontosabban szólva 2009-ben kaptunk egy néhány tízezer forintos támogatást az oldal elindításához, utána 2013 nyaráig önkéntes munkával tartottuk fenn az oldalt, 2013-ban a Norvég Civil Alap pályázati felhívását nyertük el, amelyből kialakítható volt a jelenlegi weboldal.