Kevesen tudják, de az étkezés kihat a tüdő és a légzőszervek állapotára is. Így egy-egy jó recepttel a téli-nyári szmog egészségkárosító hatása is mérsékelhető.
A fenti állítást számos kutató megerősítette az Egyesült Államokból például a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) is hangsúlyozza ennek szerepét a légszennyezettség elleni küzdelemben. De lássuk sorra!
A Kaliforniai Egyetem kutatója Dr. Tappel kutatásaiban mutatott rá, hogy az E-vitamin megduplázta a kísérleti egerek túlélési esélyét a nyári szmogra jellemző szennyezőanyagok esetén. Az E vitamin gátolja a sejtkárosodást és erősíti az immunrendszert. Ha szeretnénk E vitaminhoz jutni érdemes olyan recepteket böngészni, amelyek leveles zöldségekre alapoznak, vagy teljes kiőrlésű gabonát használnak fel, de a vajban, tojásban is megtalálható.
Dr. Richard Passwater, aki a Berlini táplálkozástudományi Kutatóintézetnek a vezetője, az antioxidánsok szerepét hangsúlyozta. Minden olyan étel, amely C-vitamint, A-vitamint, béta karotint, F-vitamint, vagy éppen szeléniumot tartalmaz hatékony védelmet nyújthat például a cigarettafüst ellen. A laboratóriumi eredmények szerint ezek az antioxidánsok egyértelmű védelmet jelentettek például a gépjárművek kipufogógázai ellen is.
Az A-vitamin és a béta karotinhez is hozzájuthatunk, ha a megfelelő receptekkel szerelkezünk fel. ezek a tápanyagok megtalálhatóak az édeskrumpliban, a sárgarépában, de a vajban és margarinban is és az állati belsőségekben. A zöldségek közül a piros és sárga színűekben igen sok A-vitamin található (sárgadinnye, paradicsom, paprika). Ajánlott recept: téli vitaminsaláta.
Viszonylag kevés szó esik a szelénről, pedig ez hatékonyan képes megvédeni a tüdőt és a májat a berlini kutatók eredményei szerint. Sajnos a hazai talajok szeléntartalma viszonylag alacsony, ezért célszerű minél több paradicsomot, brokkolit, hagymát, vagy búzacsírát fogyasztani. Sok szelén található a csirkehúsban is. A szelénpótláshoz is találtunk egy jó receptet egy brokkolis-csirkehúsos ételt.
És persze a mindenre jó C-vitamn is hasznos segítség lehet a légszennyezettség ellen. Drs. Roehm and Menzel kutatásai szerint a C-vitamin a nitrogén-oxidok ellen ad hatékony védelmet, amely leginkább a forgalmas utak mentén élők esetében fontos. Egy másik kutató, Dr. Sprince adatai szerint a C-vitamin az epoxidok és aldehidek ellen is segítséget jelenthet.
A C-vitamin bár megtalálható a citrusfélékben, de legnagyobb mennyiségben a hazai csipkebogyóban lelhető fel. Jó forrása még az áfonya, zöldpaprika, kivi, de nagy mennyiségben a káposzta is. ezek közül mi a csipkebogyót emelnénk ki, amely teaként fogyasztható, de szerencsére egyre több ételreceptben is megjelenik. Őszi-téli szmog idején jó választás lehet például ez a csipkebogyós natúrszelet.
Ne feledjük a légszennyezettség nem csak az őszi-téli időszakban lehet magas, hanem a nyári napsütéses időben is. Helyes táplálkozással, sok vitaminnal azonban ennek káros hatása is mérsékelhető!